Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie z water roux

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto chlebowe

mąka pszenna 150 g chlebowa
mąka pszenna 150 g manitoba
sól 1 łyżeczka
woda 100 ml
zakwas do chleba 250 ml (1 szklanka)
mąka 150 g kamut

na water roux

mąka pszenna 40 g
woda 200 ml

Porada

Dzięki water roux ,czyli lekko zaparzonej mąki, wypieki (zarówno słone i słodkie) zachowują świeżość o wiele dłużej. Zakwas może być zarówno pszenny, jak i żytni, jeśli masz żytni, wyjmij z lodówki dzień wcześniej 1/2 szklanki i dokarm mąką pszenną

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie z water roux

Kroki postępowania

1
Zakwas wymieszać z wodą dodać do mąk;
Krok 1 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
2
Dodać ostudzony water roux; *

* water roux czyli lekko zaparzaną mąkę przygotowujemy w następujący sposób: mąkę wymieszac z wodą,podgrzewać na malutkim ogniu do 65 -70 stopni cały czas mieszając, a następnie wystudzić. Jeśli nie masz termometru, zdejm garnek z ognia, gdy mąka lekko zgęstnieje, a Ty mieszając łyżką jesteś w stanie zobaczyć dno garnka;
Krok 2 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
3
wymieszać składniki w naczyniu az do połączenia się, a następnie przenieść się na stolnicę i podsypując odrobiną mąki wyrobić gładkie ciasto
Krok 3 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
4
Przykryć je folią spożywczą i pozostawić na 1h
Krok 4 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
5
po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt i złożyć krótsze brzegi do środka
Krok 5 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
6
obkręcić o 90 stopni i ponownie złożyć brzegi do środka, tak złożone ciasto pozostawić na 1h, ponownie powtórzyc proces rozwałkowania, składania i odpoczynku;
Razem 3h i 2 składania;
Krok 6 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
7
Po ostatnim odpoczynku rozwałkować ciasto i zwinąć w rulonik formując podłużny bochenek
Krok 7 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
8
Przykryć folią i zostawić na 1,5-2 h do wyrośnięcia.
Krok 8 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
9
Po tym czasie rozgrzać piekarnik na 240-250 stopni, naparować. Naciąć wierzch chlebka.
Krok 9 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto
10
Piec 10 minut, w najwyższej temp. 250-240 następnie zmniejszyć temperaturę do 225-220 i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, a następnie uchylić troszkę drzwiczki piekarnika, zmniejszyc temp. do 180 i suszyć chlebek jeszcze 5-10 minut, po tym czasie wyjąć chleb i ostudzic przed krojeniem. Smacznego!
Krok 10 - Chleb pszenny na zakwasie z water roux foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 03.10.2014 11:53
jaki piękny chlebuś pycha
wyattearp 03.10.2014 11:39
super chlebek
Beatris 03.10.2014 10:49
Wspaniale Ci wyszedł. Mam ogromną ochotę na kromeczkę:)
Renata9 03.10.2014 09:35
pyszny chlebuś
mysliwy
mysliwy 03.10.2014 09:28
Domowy najlepszy!
dwa pokoje z kuchnią 03.10.2014 08:44
Iwonko- Twoje chleby wyglądają przepięknie!
Ali 03.10.2014 06:06
Zjadłbym taki chleb :)
Iwusia 03.10.2014 00:29
smaczny ten chlebus
Janina 02.10.2014 23:37
Świetny domowy chlebek;)
Alex_M 02.10.2014 20:53
o! u Ciebie zaczyn nazywa się water roux a u mnie tang zhong ;) ale efekt tak samo pyszny :)
cris04 02.10.2014 20:41
wygląda przepysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak