Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie ( z mąk manitoba i farina 0)

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g manitoba
mąka 200 g farina 0
zakwas pszenny 1 szklanka
woda 300 ml
sól 1 płaska łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie ( z mąk manitoba i farina 0)

Zakwas połącz z wodą, wlewaj powoli do naczynia z wymieszanymi mąkami cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą zawartość naczynia wyłóż na posypany mąką blat i zacznij wyrabiać ciasto aż uzyska konsystencję idealnie gładką i lśniącą. . W połowie wyrabiania dodaj sól. Ciasto ze wzgledu na dużą hydracje moze sie troche kleic, staraj sie jak najmniej podsypywac, im dłużej bedziesz wyrabiać tym mniej bedzie się klieć i bedzie sie stawać sprężyste;
Wyrobione ciasto przykryj naczyniem lub folią spozywczą i ściereczką, pozostaw na blacie na 1h. Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż do środka brzegi ( jak na ciasto francuskie), następnie obróć ciasto o 90 stopni i również złóż brzegi do środka; tak złożone ciasto pozostaw ponownie pod przykryciem na 1h, po tym czasie ponownie powtórz składanie i ponownie pozostaw na 1h, w sumie należy składać ciasto 2 razy w odstępach po 1h; Gdy minie 1h od ostatniego składania delikatnie rozwałkuj lub rozklep rękami ciasto na prostokąt i zaczynając od jednego z brzegów zacznij rolować ciasto w ten sposób formując podłużny bochenek. Pozostaw na papierze do pieczenia, przykryte sciereczką lub folią na 1,5 h -2h do wyrośnięca. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z opcją parowania lub tuz przed włożeniem chleba wrzuc na dno piekarnika kilka kostek lodu i spryskaj scianki wodą.Zrób nacięcia na wierzchu chlebka i wstaw do piekarnika, piecz 10 min w 250, 10 min w 230 stopni i 20 minut w 200 stopniach; Jesli lubisz chrupiącą skórkę możesz dodatkowo suszyc chleb 10 minut w 190 stopni, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, po tym czasie chlebek wyjąć i studzic;
.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 03.10.2014 23:03
Pyszny chlebek!
Futka 03.10.2014 13:40
Wspaniały chlebek :)
Czyki 03.10.2014 13:29
Taki chlebuś to można bez dodatków zajadać :)
norweska20 03.10.2014 13:06
smak takiego domowego chleba to sama rozkosz
halinah 03.10.2014 12:53
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak