Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas do chleba 80 g aktywny pszenny
mąka pszenna 400 g typ 750
miód 1 łyżka
sól do smaku 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie

Kroki postępowania

1
Wymieszać mąkę z wodą do "połączenia się", zostawić 40min -1h do autolizy;
Krok 1 - Chleb pszenny na zakwasie foto
2
Po tym czasie dodać aktywny zakwas, miód i zacząć wyrabiać ciasto.
Krok 2 - Chleb pszenny na zakwasie foto
3
Gdy składniki się połączą przenieść się na stolnicę i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie; Pod koniec wyrabiania dodać sól;
Krok 3 - Chleb pszenny na zakwasie foto
4
Wyrobione ciasto przykryć naczyniem lub folią spozywcza i zostawić na stolnicy na ok. 45-1h minuty,
Krok 4 - Chleb pszenny na zakwasie foto
5
Po tym czasie składać ciasto rozciągając brzegi na zewnątrz,a następnie do środka, proces czekania i składania powtórzyć jeszcze 2 razy ( razem 3 razy w ciągu 3h);
Krok 5 - Chleb pszenny na zakwasie foto
6
Po ostatnim składaniu uformować kulę z ciasta i włożyć zlepieniem do góry do koszyczka lub polmiska wyłożonego sciereczką obsypaną mąką; Odstawić do wyrośnięcia na 3-4 h, godziny podaje orientacyjnie,gdyz w rożnych temperaturach,proces ten może trwać krocej lub dłuzej.
Krok 6 - Chleb pszenny na zakwasie foto
7
Rozgrzac piekarnik do 240 stopni, tuz przed włozeniem chleba naparować go, jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji, np. wrzucając na dno kilka kostek lodu. Wyrosniety chlebek przełożyć na blaszkę lub łopatę od kamienia szybkim ruchem przekręcając miskę do góry dnem, naciąć wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w 240 stopniach, 10 minut w 220, i 20-30 minut w 200. Studzić na kratce. Smacznego!
Krok 7 - Chleb pszenny na zakwasie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 17.04.2015 16:05
chrupki taki :)
ppaulina 07.09.2014 12:09
pyszny chlebuś
Alex_M 08.05.2014 17:47
wspaniały chleb! :)
brioszka 27.04.2014 16:38
mniam, pyszności!:)
Renata9 27.04.2014 16:25
jaki pyszny chlebuś
Kolorowa 27.04.2014 16:15
uwielbiam domowe pieczywo ;)
IwonaDD 27.04.2014 15:40
200-220 ml woda
IwonaDD 27.04.2014 15:39
zapomniałam w składnikach napisać "woda" - 200-22 ml

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak