Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny drożdżowy z ryżem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn tang zhong

mleko 150 g
mąka pszenna typ 650 30 g

ciasto właściwe

mleko 200 g
drożdże świeże 15 g
cukier 1 lyzeczka
mleko w proszku 2 lyzki
masło 40 g
mąka pszenna typ 650 500 g
sól 1 lyzeczka
ryż ugotowany 180 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny drożdżowy z ryżem

Zaczyn: mleko rozmieszać z mąką, postawić na ogniu i gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.

Do misy robota wrzucić mąkę, sól, mleko w proszku, ugotowany ryż. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać wraz z zaczynem do misy. Dodać rozpuszczone ciepłe masło. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie krótko zagnieść, przełożyć do formy o średnicy 25cm, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 40 minut do napuszenia.

Piec ok. 40 minut w 190 stopniach, wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 08.09.2014 13:10
muszę wypróbować! boski chlebek!
Barbara13 08.09.2014 12:55
bardzo ciekawy i pyszne zapowiadający się chlebek
norweska20 07.09.2014 23:40
zabieram przepis do wypróbowania..bo wygląda kusząco
Iwusia 07.09.2014 23:15
piękny chlebuś, pewno bardzo smaczny
Czyki 07.09.2014 23:01
Bardzo ciekawy przepis :) a chlebek jak marzenie :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak