Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny drożdżowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 40 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 1 łyżka
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny drożdżowy

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąką, mżkę ziemniaczaną, sól, wlać olej.
Krok 1 - Chleb pszenny drożdżowy foto
2
Drożdże rozpuścić z cukrem i dodać do miski z mąką. Wlać wodę i lekko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Krok 2 - Chleb pszenny drożdżowy foto
3
Wyrośnięte ciasto wyrobić i przełożyć do przygotowanej keksówki ( u mnie lekko posmarowana i wysypana mąką z otrębami).
Krok 3 - Chleb pszenny drożdżowy foto
4
Piec około godziny w temperaturze 200 stopni. Jeśli chleb za bardzo się przypieka od góry należy wyłączyć górną grzałkę. PO upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Chleb pszenny drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 30.01.2014 11:47
aha, rozumiem :) ale dobrze wiedzieć około. bo wiadomo, że mąka 500 inaczej się zachowuję niż taka 2000 :)
Aannkaa82 28.01.2014 21:24
Hmm no właśnie nie potrafię powiedzieć co to za mąka :). Mąkę mam taką z młyna i nie do końca orientuję sie jaki to typ. Standardowo to chyba coś w okolicach 500. Będę musiała dopytać :)
Alex_M 28.01.2014 14:45
fajnie wygląda ten chlebek :) jakiego typu mąki pszennej użyłaś? :)
ONY_za_kare 23.01.2014 15:58
ciekawy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak