Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka chlebowa 650 gr
sól 2 łyżeczki
masło 50 gr (roztopione)
cukier 1 łyżeczka
drożdże 7 gr (w proszku)
mleko 370 ml
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny

Do większej miski wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże. W mące zrobić dołek, wlać mleko, masło, jajko. Ciasto wyrabiać, aż nie będzie się kleiło. Uformować kulkę i włożyć do miski, pozostawić w cieple pod przykryciem aż do podwojenia objętości na około 1,5 - 2 godziny.

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować w podłużny bochenek, umieścić w keksówce. Keksówka powinna być do połowy pełna. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (około 1 godziny). Chleb na pewno wyrośnie sporo ponad keksówkę.

Po tym czasie powierzchnię chleba posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok 40-45min. Wypieczony chleb powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 13.04.2015 15:31
piekny chlebek
Krzysztof15 13.04.2015 06:31
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak