Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 400 gram
woda 250 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże suche 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka (do posmarowania chleba)
mleko odrobina (do posmarowania chleba)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Początkowo może się lepić do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiać, tym mniej będzie się kleiło. Wyrabiamy ok. 20-25 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na wysypany mąką blat i formujemy bochenek. Ponownie przykrywany ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Jak ciasto wyrośnie to ostrym nożem (lub żyletką) nacinamy ukośnie wierch w kilku miejscach i smarujemy dokładnie jakiem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczemy 35 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 29.10.2014 07:16
domowy najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak