Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z kminkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 400 g
mąka pszenna 500g typ 650
mąka pszenna 200g typ 2000
sól 2 łyżeczki
miód 1 łyżka
kminek 2 łyżeczki
otręby żytnie 50 g
pestki dyni 50 g + do posypania
oliwa 20 g
woda 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z kminkiem

Kroki postępowania

1
Do misy robota lub pojemnika od maszyny do chleba wsypać obie mąki, otręby, kminek, sól. Wlać miód, olej.
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni z kminkiem foto
2
Dodać zakwas, pestki dyni i wodę i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni z kminkiem foto
3
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do dużej keksówki.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni z kminkiem foto
4
Ciasto wyrównać dłonią zmoczoną wodą, posypać pestkami dyni (opcjonalnie), przyklepać je do ciasta. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny (na kaloryferze urosło mi w 2h).
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni z kminkiem foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. Piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 40-45 minut. Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb pszenno-żytni z kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.01.2014 13:50
Ja kocham kminek :) A swojego mężusia życie nauczyło go jeść - mieszkał jakiś czas w Czechach, gdzie akurat chleb zawiera tonę kminku w środku ;) Teraz sam się upomina o kminkowy chlebuś ;)
Alex_M 05.01.2014 13:10
polecam! mąż też nie lubi kminku a chlebek zjadał bez marudzenia ;)
Klausia 05.01.2014 11:39
muszę się przekonać do kminku może w tym chlebie się to stanie :)
Katarzyna59 05.01.2014 10:00
pyszny chlebek
Ada-Gaba 04.01.2014 18:29
najlepszy domowy
gosia56 04.01.2014 12:01
akurat pomyslałam ze teraz upiekę chlebek z kminkiem super
Alex_M 04.01.2014 10:28
dziękuję :D
fotoviderek 04.01.2014 09:40
Kolejny chlebek cudo :)
Alex_M 03.01.2014 23:00
najprościej to uderzyć pięścią, żeby uwolnić gazy ;) można krótko/lekko zagnieść :)
Aannkaa82 03.01.2014 22:14
Oj przy tym chlebku to musiałabym sie mocno napracować zeby go zjeść - nie lubie kminku i trochę zajęłoby mi wydłubanie :) ale byłabym w stanie się poświecić :) bo wygląda pysznie. Mam jedno pytanko w związku z tym chlebkiem, dla niektórych pewnie głupie ale co tam. Chodzi mi o to że napisałaś żeby ciasto odgazować i chyba nie zasnę jak się nie dowiem jak to sie robi.
Beatris 03.01.2014 15:32
Pyszny domowy chlebek:)
artur7 03.01.2014 14:09
slinka cieknie
sanielcia 03.01.2014 12:59
fajny chlebek
Alex_M 03.01.2014 12:48
dziękuję :)
anemon 03.01.2014 12:35
U Ciebie wybór pieczywa jak w najlepszej piekarni.
Mniam 03.01.2014 12:19
Wspaniały wypiek.
pawel123 03.01.2014 12:01
wygląda bardzo smacznie
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 11:16
Ciekawy pomysł
Paolcia 03.01.2014 10:42
mmmm pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak