Chleb pszenno-żytni z jogurtem naturalnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na zaczyn

  • zakwasu żytniego

    5 łyżek
  • mąki pszennej

    12 dag
  • letniej wody

    100 ml
  • mąki pszennej

    60 dag
  • mąki żytniej

    5 dag
  • letniej wody

    100 ml
  • soli

    2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    100 ml
  • olej

    2 łyżki
  • ciasto chlebowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczyn: w szklanym naczyniu wymieszać zakwas żytni z mąką pszenną i letnią wodą. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 godzin w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

Przepis na zakwas żytni: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/105208/chleb-ze-slonecznikiem-na-drozdzach-i-zakwasie.html

Na stolnicy wymieszać ½ kg mąki pszennej, mąkę żytnią, wodę, jogurt naturalny, sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły. Uformować kulę. Przełożyć do misy wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 3 godziny. Co godzinę wyrośnięte ciasto chlebowe „wyrzucać” na stolnicę oprószoną mąką, a następnie odgazować rozciągając w formę prostokąta i z powrotem formułując kulę. Czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie.

Po ostatnim odgazowaniu uformować podłużne chlebki (z podanych proporcji wychodzą trzy sztuki), ułożyć je w koszyku do wyrastania, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

W piecyku umieścić dwie szklanki żaroodporne wypełnione wodą do ¾ wysokości. Nagrzać do temperatury 220°C. Chlebki delikatnie przełożyć na blachę i piec przez około 35 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 27.01.2012 08:10
super ci wyszedl
Norgiusz 14.11.2011 07:33
pycha
kotlet 14.08.2011 21:12
rewelacja
ilka_86 09.06.2011 16:05
sliczny chlebek:)
Sarenka 05.04.2011 16:29
Aprtyczny chlebek.
Ania60 23.02.2011 16:47
wypróbuję przepis
aguus 22.02.2011 10:57
pieczywo własnej \"roboty\" na śniadanko - rewelacja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat