Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb pszenno-żytni na zakwasie z piekarnika

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mąka żytnia 0,25 kg
płatki owsiane 0,5 szklanki
otręby owsiane 0,5 szklanki
siemię lniane 0.5 szklanki
słonecznik łuskany 1/3 szklanki
pestki dyni 1/8 szklanki
sól 1 łyżeczka
woda 0,75 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: chleb pszenno-żytni na zakwasie z piekarnika

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie i mieszamy.
Krok 1 - chleb pszenno-żytni na zakwasie z piekarnika foto
2
Dodajemy letnią wodę i zakwas(ja dostałam go od cioci, ale można też zrobić samemu). Mieszamy (odkładamy 4 łyżki do słoika na następny raz), a resztę ciasta wylewamy do foremek.
Krok 2 - chleb pszenno-żytni na zakwasie z piekarnika foto
3
Zostawiamy takie foremki z ciastem przykryte ściereczka na 8 godzin. Po tym czasie wkładamy do piekarnika na 1,5h w 180'C (z termoobiegiem 1godzina 15 minut).
Krok 3 - chleb pszenno-żytni na zakwasie z piekarnika foto
4
Smacznego!
Krok 4 - chleb pszenno-żytni na zakwasie z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 09.02.2013 11:33
dziękuję za radę, pewnie wypróbuję
pacpaw 08.02.2013 19:00
polecam "czyste" chleby żytnie, bez pszennego dodatku. Używając mąki żytniej niskiego typu też uzyskamy w miarę lekkie pieczywo.
hahanka 07.02.2013 14:00
Faktycznie Twoja ciabatta jest trochę podobna z przepisu, no ale tu drożdży nie ma, dziś robię kolejny raz chlebek, jeszcze nie mam w nim doświadczenia, ale widzę, że rośnie:)
Habibi 06.02.2013 14:49
Ale podkarmiam intensywnie mój zakwas żytni mąką pszenną - może wieczorem nastawię chlebek :)
Habibi 06.02.2013 14:48
Do klasycznego chleba zakwasowego tego zakwasu dodaje się np.300-500 ml, a więc znacznie więcej! Natomiast to jest przepis bardzo podobny do włoskiej ciabatty, którą piekę na drożdżach - właśnie dodaje się tych drożdży dosłownie szczyptę (suszonych) i odstawia ciasto na 10-12 godzin. W tym czasie te drożdże mają czas, aby się namnożyć i ciabatta pięknie wyrasta. Tutaj również odstawia się na 8 godzin, a więc w tym czasie zakwas się mnoży i robi swoje :)
hahanka 06.02.2013 10:36
Powiem, że pierwszy raz piekłam, wg przepisu cioci i nie wiem czy to dużo czy mało zakwasu, ale się udało:) a ciasto było dosyć gęste, gęstsze niż śmietana.
Beatris 06.02.2013 00:25
Mnie również zastanowiła mała ilość zakwasu. Ale nie będę się wypowiadać na ten temat, bo na samym zakwasie chleba jeszcze nie piekłam. Ale chlebki wyszły bardzo apetyczne.
jasiek 05.02.2013 21:15
nie ma to jak domowy
Habibi 05.02.2013 20:09
Mój zakwas właśnie dojrzewa :)))
Habibi 05.02.2013 20:06
Uwielbiam domowy chleb, jednak nawet piekąc z zakwasem, dodaję dla asekuracji trochę drożdży ;) Zakwas musi być silny, żeby podnieść ciężkie ciasto :) A jakiej był konsystencji - półpłynnej, jak gęsta śmietana?
hahanka 05.02.2013 16:21
Na samym, gdyż jestem uczulona na drożdże. Chlebek polecam, bo jest dłużej świeży i z ziarenkami super smakuje
Habibi 05.02.2013 15:59
I na samym zakwasie, w tak małej ilości, chlebek tak wyrósł?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak