Chleb pszenno-żytni na maślance

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • mąka żytnia

    1,5 szkl
  • maślanka

    1 szkl
  • miód

    1 łyżeczka
  • drożdże

    2 dag
  • jajko

    1/2 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-żytni na maślance foto
Maślankę podgrzać do temp 30 st, wymieszać z miodem i pokruszonymi drożdżami, przykryć o odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać 1,5 szkl mąki pszennej, wlać rozczyn, wymieszać i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę żytnią, sól i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części, uformować 2 okrągłe bochenki, ułożyć na blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni na maślance foto
Wyrośnięte bochenki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni na maślance foto
Naciąć nożem i obficie posypać mąką.
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni na maślance foto
Blaszkę z bochenkami włożyć do piekarnika, piec w temp 190 stopni około 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 17.07.2013 18:08
super chlebek
Katarzyna59 15.07.2013 07:11
fajny chlebek
olkaaa 19.06.2013 07:42
rewelacyjny przepis
Alex_M 09.06.2013 11:18
uwielbiam domowy chleb! piekny bochenek Ci wyszedl :)
Iwusia 06.06.2013 23:29
jaki śliczny chlebuś
aisoglam 05.06.2013 19:07
Przepiękny chlebuś. Rewelacja :)
wyattearp 05.06.2013 18:07
chlebek domowy pierwsza klasa
iziona 05.06.2013 14:26
Piękny chlebek i musi być pyszny
reniatka 05.06.2013 11:51
przecudny chlebuś
Olga_SK 05.06.2013 11:35
piękny! wyglądaj jak taki jak niegdyś u babci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat