Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb pszenno-żytni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łyżka drożdży - najlepiej tych w kostce (ale mogą być w proszku)
ciepłej przegotowanej wody 600 ml
miód płynny 2 łyzki
mąki żytniej (+ do podsypy mąki żytniej (+ do podsypywaniawania) 280 g
mąki pszennej (+ do podsypywania) 450 g
soli 2 łyżeczki
1 jajko
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb pszenno-żytni

Drożdże i wodę wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, olej 140 gram mąki żytniej i 140 gram mąki pszennej. Miksować do połączenia się składników. Przykryć ściereczką na około 10 minut w ciepłym miejscu, aż zacznie pęcznieć. Dodać sól, 140g mąki żytniej. Miksując stopniowo dodawać resztę (310g) mąki pszennej, aż powstanie dobrze ugniecione ciasto (musi być gładkie i elastyczne - nie może lepić się do rąk). W razie potrzeby dodawać mąki (jak kto woli żytniej lub pszennej lub obu naprzemiennie). Przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i około 10 minut wyrabiać - dodając możliwie dużo mąki (jak chlebek ma być jasny - pszennej). Nasmarować dużą miskę olejem, włożyć do niej ciasto i obtoczyć je, by w całości było pokryte tłuszczem. Przykryć miskę ściernką i odstawić na półtorej do trzech godzin w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Nasmarować olejem dwie duże blachy do pieczenia (można posypać je otrębami). Wyłożyć delikatnie ciasto na stolnicę i delikatnie zagnieść. Podzielić na pół i z każdej części uformować kulę, którą rozciągnąć formując bochenek i włożyć do blach. Przykryć ścierką i odstawić na 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bochenki posmarować roztrzepanym jajkiem Piec około 35 minut (gdy wyjmiemy chleb z piekarnika i pukniemy palcem w spód musi wydać głuchy odgłos). Najlepiej studzić na drucianych podstawkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak