Chleb pszenno-żytni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • mąka żytnia

    0,5 kg
  • drożdże

    5 dkg
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • woda

    3 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszać drożdże, mąkę pszenną, ciepłą wodę i miód , zagnieść aż powstanie gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia. Następnie dodać sól, olej i mąkę żytnią ponownie zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy keksówki i odstawić na 1 h. Piec w 180 st około 40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 10.11.2013 15:12
pyszny domowy chlebek
Motorek 18.09.2013 09:56
najlepszy domowy
IZABELA29 30.12.2012 09:02
zawsze pyszny
ben-ka 29.12.2012 07:58
prosty przepis,muszę spróbować upiec taki chlebuś.
Anna152 11.09.2012 07:30
mniam
Barbara/zuza22_85 21.05.2012 22:19
pyszny bez chemii
Krystyna32 01.05.2012 06:10
super
angelika14 19.02.2012 18:12
smaczny i delikatny chlebek
matii6 17.04.2011 20:30
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat