Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
mąka żytnia 350 g
woda 500 ml
sól 2 łyżeczki
drożdże 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

W letniej wodze rozpuścić drożdże, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, umieścić w koszyczku do wyrastania chleba lub na blaszce, przykryć ręcznikiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem, można posypać sezamem, makiem. Piec ok. 40minut w 200ºC. Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.02.2014 13:32
smaczny i zdrowy
Wafelek2601 13.11.2013 18:27
Lubię domowy chlebek
Malinka 25.09.2013 18:10
Samo zdrowie, taki domowy chlebek!
LoLa 30.03.2013 11:46
niema jak domowe pieczywo
Botwinka 17.02.2013 13:11
świetnie wyglada
Dorian 12.01.2013 19:34
pycha
cooleczka 09.01.2013 19:13
nie ma to jak pyszny domowy chleb
Katarzyna59 08.01.2013 18:34
super
miroslawa 07.01.2013 16:37
fajny chlebuś
Danost 07.01.2013 12:48
mniam pycha
Habibi 07.01.2013 12:26
Ciasto proste, jak na włoską ciabattę i oparte w zasadzie na tych samych składnikach - mąka, woda i drożdże :) Często podobne piekę robiąc różne mieszanki mąk L(
Magda24 07.01.2013 11:30
ale bochen ! - piękny, zdrowy wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak