Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gram
cukier 1 łyżeczka
płatki owsiane 1 szklanka
mąka żytnia 2 szklanki
mąka tortowa 2,5 szklanki
sól 1 łyżka
jogurt naturalny 180 gram
oliwa 3 łyżki
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni foto
2
Mąkę tortową wymieszać z mąką żytnią typ 720, płatkami owsianymi i solą.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni foto
3
Dodać do tego jogurt, oliwę i rozczyn drożdżowy.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni foto
4
Zagnieść gładkie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych foremek keksówek i zostawić na dodatkowe pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch chlebków posmarować białkiem.
Krok 5 - Chleb pszenno-żytni foto
6
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 6 - Chleb pszenno-żytni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 15.12.2012 21:00
Domowy chlebek - marzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak