Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno żytni z otrębami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia typ 720 180 g
mąka pszenna 250 g
zakwas żytni 150 g
otręby żytnie 3 łyżki
drożdże świeże 10 g
woda letnia 230 g
woda letnia 20 g do drożdży
sól 1,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno żytni z otrębami

Do misy miksera wkruszyć drożdże dodać cukier i 20 g letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Gdy drożdże zaczną pracować dodać resztę składników i zmiksować mikserem z końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak