Chleb pszenno-żytni z majerankiem

Chleb pszenno-żytni z majerankiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • mąka żytnia

    100 g
  • drożdże

    50 g
  • woda letnia

    500 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
  • majeranek

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • jajko

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chleb pszenno-żytni z majerankiem

W szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody z dodatkiem cukru oraz łyżki mąki rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować. Po tym czasie mieszamy je z mąkami, jajkiem, solą, majerankiem, oliwą oraz resztą wody. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykryte ściereczka na minimum 30 minut. Po tym czasie cisto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm wysmarowanej tłuszczem. Jeżeli chcemy możemy w tym momencie posypać wierzch ciasta siemieniem lnianym czy sezamem. Pozostawiamy na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach C przez 35-40 minut. Pozostawiamy do powolnego wystygnięcia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

agnieszka214 29.03.2014 18:08
taki jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat