Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno -żytni z dodatkiem mąki owsianej i gryczanej

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 750 g
mąka owsiana 50 g
mąka gryczana 50 g
mąka żytnia 150 g
woda letnia 550 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
pestki dyni 1 łyżka
pestki słonecznika 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
nasiona chia 1/2 łyżeczki
zakwas do chleba 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno -żytni z dodatkiem mąki owsianej i gryczanej

W misce wymieszać wszystkie mąki i suche składniki , czyli pestki ,siemię lniane ,sól cukier . Wlać wodę i zakwas ,wymieszać dokładnie łyżką , a później ręką .Odstawić w ciepłe miejsce na 1- 2 godzin .
Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą foremki . Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 2-3 godziny .Przykryć ściereczką w ciepłym miejscu .
Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 07.08.2016 20:11
pięknie wyrośnięty :)
Agnieszka-87-25 07.08.2016 13:26
niema jak to taki chlebek
agnieszka214 07.08.2016 11:32
Pyszny domowy chlebek
ilka01 07.08.2016 11:32
pyszności :)
adelajda 07.08.2016 09:46
Smaczny chlebuś
Babeczka35 07.08.2016 07:23
Lubię takie pieczywo.
Renata9 06.08.2016 22:57
Pyszny chlebuś
Iwusia 06.08.2016 20:58
lubię domowe chlebki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak