Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 1 szkl.
mąka żytnia 1/2szkl. typ-2000
mąka pszenna pełnoziarnista 2/3 szkl.
drożdże świeże 25 g
zakwas żytni 50 ml
sól 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 1 łyżka
ostropest mielony 1 łyżka
płatki kukurydziane 1 garść
siemię lniane złociste 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka
otręby pszenne 1/4 szkl.
otręby żytnie 2-3 łyżki
ziarna sezamu 1/2 łyżki
woda 250-270 ml

Porada

Do chleba można oczywiście dodać ulubioną mieszankę ziaren lub drobno posiekane orzechy.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić razem z cukrem w kilku łyżkach wody i odstawić na bok.

Do pojemnika wlać pozostałą wodę, olej, zakwas i wymieszać.
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem foto
2
Mąkę pszenną i żytnią połączyć z solą i wsypać do płynnych składników.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem foto
3
Dosypać otręby, ostropest, ziarenka i płatki kukurydziane.
Całość polać rozpuszczonymi drożdżami.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem foto
4
Wyrobić elastyczne ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi lub potroi swoją objętość.
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem foto
5
Ciasto lekko odgazować i przełożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem foto
6
Wyrośnięty chlebek posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarenkami.
Krok 6 - Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem foto
7
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem, obok postawić pojemnik z wodą i piec 45 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć bochenek z blaszki i dopiec na kratce.
Pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Krok 7 - Chleb pszenno-żytni pełnoziarnisty z ostropestem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 04.04.2015 07:59
pachnący,domowy
Wacław 03.04.2015 11:53
pyszny i zdrowy chlebek :-)
Michał2 02.04.2015 23:59
ale smaczny
Habibi 02.04.2015 23:12
Był tak smaczny, że spory bochenek zaczęłam jeść już wczoraj w nocy, kiedy lekko ostygł, a dziś z synem dokończyliśmy na śniadanie ;)
Habibi 02.04.2015 23:11
Ostropest plamisty to roślinka lecznicza - zawiera mnóstwo sylimaryny (robi się z niej drażetki SYLIMAROL) - bardzo dobrze robi na wątrobę po żółtaczce, przy kamicy lub zatruciu, przy przeciążeniu lekami lub alkoholem, przy złej diecie :) Działa przeciwzapalnie. Ja kupuję zmielony, bo nasionka są tak twarde, że trudno byłoby jeść chlebek z całymi ;) Jest zdrowy i nie zmienia smaku pieczywa :)
Sroczka 02.04.2015 22:17
Pyszny chlebek, zjadłabym kromeczkę.
pajbek 02.04.2015 20:47
Musi być pyszny :-)
Katarzyna59 02.04.2015 20:04
pyszny chlebek
bietka 02.04.2015 20:00
ostropest ? pierwszy raz słyszę o nim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak