Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chleb

  • mąka żytnia pełnoziarnista

    300 gramów
  • mąka chlebowa

    300 gramów
  • zakwas żytni

    5 łyżek
  • nasiona konopi łuskane

    70 gramów
  • pestki słonecznika

    30 gramów
  • woda ciepła

    600 mililitrów
  • sól

    1.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240°C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze przez 1-1,5 godziny. Po upływie godziny chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i z powrotem wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Taki duży chleb powinien się piec ponad godzinę, nie dłużej jednak niż 1,5 godziny. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! - choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.

 

 

* podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę

- podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku
- świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku
- jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50°C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat