Chleb pszenno- żytni na zakwasie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • zakwas żytni

    50 g
  • mąka żytnia

    130 g
  • woda letnia

    170 ml

Chleb

  • zaczyn chlebowy

    300 g
  • mąka żytnia typ 720

    120 g
  • mąka pszenna

    550 g
  • woda

    400 ml
  • sól

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zaczyn: Do zakwasu dodaję mąkę oraz wodę. Mieszam, przykrywam folią i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce.

2. Do miski przesiewam mąki. Dodaję wodę i rozczyn. Mieszam pobieżnie, przykrywam folią i odstawiam na 45 minut.

3. Po tym czasie wsypuję sól. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Ponownie przykrywam i odstawiam na 45 minut.

4. Następnie ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozpłaszczam i składam 4 razy. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski, przykrywam i odstawiam na 30 minut. Czynność ze składaniem powtarzam jeszcze 2 razy.

5. Następnie formuję z ciasta okrągły bochenek. Przykrywam i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.

6. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinam ciasto na wierzchu.

7. Piekarnik nagrzewam do temperatury 250 stopni. Wkładam blaszkę z chlebem. Piekę 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze przez 35-40 minut. Upieczony chleb zdejmuję z blachy i układam na kratce do przestudzenia.
Zobacz film: Chleb z silikonowej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 06.12.2017 15:39
Piękny chlebuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat