Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Podmłoda
-
drożdże świeże
12 g -
woda
250 g -
mąka żytnia
250 g typ 720
ciasto właściwe
-
mleko
70 g -
oliwa
20 g -
ostropest
40 g -
mąka pszenna typ 750
250 g -
sól
8 g
Przepis i sposób przygotowania Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem
Kroki postępowania

Podmłoda: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6-8 godzin.

Po tym czasie dodać mleko i zamieszać.

Ostropest zmielić w młynku (np. do kawy).

Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól oraz zmielony ostropest.

Dodać oliwę i cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.


Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się