Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podmłoda

  • drożdże świeże

    12 g
  • woda

    250 g
  • mąka żytnia

    250 g typ 720

ciasto właściwe

  • mleko

    70 g
  • oliwa

    20 g
  • ostropest

    40 g
  • mąka pszenna typ 750

    250 g
  • sól

    8 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem foto

Podmłoda: drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6-8 godzin.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem foto

Po tym czasie dodać mleko i zamieszać.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem foto

Ostropest zmielić w młynku (np. do kawy).
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem foto

Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól oraz zmielony ostropest.
Krok 5 - Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem foto

Dodać oliwę i cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 6 - Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem foto
Po tym czasie przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 7 - Chleb pszenno-żytni na podmłodzie z ostropestem foto

Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 26.05.2015 08:33
super chlebuś
Katarzyna59 18.03.2015 21:22
wyborny chlebek
Bernadeta1 16.03.2015 20:08
Jak zawsze rewelacyjny chlebek
Beatris 16.03.2015 19:11
Kromeczka takiego chlebka i świeże masełko... marzenie:)
Renata9 16.03.2015 18:11
Jaki rewelacyjny ten Twój chlebuś :-)
IZABELA29 16.03.2015 18:10
mniam apetyczne pieczywko
Magula 16.03.2015 15:03
mniam super pieczywko
Alex_M 16.03.2015 15:02
dziękuję Wam bardzo :):):)
iziona 16.03.2015 14:36
Czyki ja Ciebie popieram w 100%
Czyki 16.03.2015 13:15
Ty powinnaś dostać tytuł mistrza za cudowne wypieki chlebusia:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat