Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni drożdżowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
mleko 3/4 szklanki
cukier 2 lyzeczki
drożdże świeże 10 g
olej 2 lyzki
mąka pszenna typ 650 3 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka typ 720
sól 1 lyzeczka
siemię lniane 1 garść
pestki dyni 1 garsc

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni drożdżowy

Kroki postępowania

1
Do misy robota wsypać obie mąki, sól, siemię lniane i dynię. wlać wodę. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać rozczyn i olej do misy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni drożdżowy foto
2
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do formy (duża keksówka). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. po tym czasie naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 40-45 minut.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni drożdżowy foto
3
Chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni drożdżowy foto
4
Pokroić na kromki dopiero gdy ostygnie
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 13.02.2015 16:45
Pyszniutki chlebek;)
ben-ka 13.02.2015 14:45
I znów mam świeżutki chlebek, smacznego!:)
Milka100 13.02.2015 09:45
aż u mnie czuję zapach świeżego chleba
Magula 13.02.2015 08:43
wygląda wspaniale
luna76 13.02.2015 07:35
domowy - najlepszy!!! mniam!!!
Beatris 12.02.2015 21:55
Dużo bym dała za kromeczkę...
Wafelek2601 12.02.2015 21:38
Nie ma jak domowy chlebuś
irenka 12.02.2015 21:37
smaczny chlebek ,bo domowy
cooked 12.02.2015 19:51
domowy zawsze najlepszy :)
kanu83 12.02.2015 19:12
Uwielbiam domowy chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak