Chleb pszenno-żytni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna typ 450

    4 kubek 300 ml
  • mąka żytnia

    2 kubek 300 ml
  • woda letnia

    4 kubek 300 ml
  • zakwas żytni

    100 ml
  • sól

    3 łyżeczki

dodatki do ciasta chlebowego opcjonalnie

  • słonecznik łuskany

    2 garść
  • siemię lniane

    2 garść
  • pestki dyni

    1 garść
  • żurawina suszona

    1 garść
  • otręby pszenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do miski dodać mąkę wymieszać z wodą robiąc zaczyn (mogą się robić małe pęcherzyki)
2. Do zaczynu dodać zakwas. Ponownie wymieszać tak by zaczęły się robić bańki w cieście.
3. Odłożyć 2 -3 łyżki ciasta do słoiczka po zakwasie (nie myty).
4. Do ciasta dodać sól i ponownie wymieszać by znów robiły się bańki (ciasto musi oddychać).
5. Dodać ziarna podane w grupie dodatki ( wszystko według uznania)
6. Rozłożyć do dwóch foremek (keksówki około 30 cm) wysmarowanych tłuszczem i oprószonych otrębami
7. Odstawić w foremkach do garowania (u mnie garuje w piekarniku z włączonym światłem około 6-8 godzin)
8. Piec w temperaturze 200 - 220 °C przez 1 godz. 20 min (łącznie z nagrzaniem piekarnika).

Zakwaś
Po odłożeniu z zaczynu (bez soli) dodać troszkę letniej wody dobrze rozmieszać ,dodać 2 – 3 łyżeczki mąki żytniej ponownie rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 24 godziny. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Ja dodaję słonecznik, siemię i pestki czasem żurawinę suszoną (chleb ma słodkawy posmak), lub cebulę prażoną, można też dodać orzechy (włoskie, nerkowca, ziemne - muszą być parzone) . Otręby mogą być pszenne najlepsze, ale też żytnie, owsiane

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat