Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno żytni

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 400 ml
cukier 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 4 dkg
mąka pszenna typ 650 3 szkl
mąka żytnia 1 szkl
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno żytni

4 dkg drożdży rozkruszamy dodajemy do nich 1/2 łyżeczki cukru i zalewamy 300 ml ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy, żeby drożdże zaczeły pracować.
3 szk. maki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej dodajemy do nich rozczyn chwile wyrabiamy, następnie dodajemy sól i ciepłą wodę ok 100 ml, wyrabiamy. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i znów wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy bochenek chleba, przekładamy na blachę do pieczenia. Chleb nakrawamy w poprzek nożem i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok 50 min w temperaturze 200 stopni, chleb studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 29.09.2016 19:09
Pysznie domowo
Patrycja33 29.09.2016 13:46
domowy najlepszy!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak