Chleb pszenno-żytni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia typ 720

    30 dag
  • mąka pszenna typ 750

    30 dag
  • woda

    400 ml
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • siemię lniane

  • zakwas żytni

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, zakwas żytni oraz letnią wodę i wyrabiać ciasto, które następnie przełożyć do podłużnej blaszki. Rękę zwilżyć wodą i wygładzić wierzch ciasta, które następnie posypać siemieniem lnianym. Ciasto w blaszce przykryć ściereczką i odstawić na 5 h w ciepłe miejsce. Piec w temp. 200 st przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st i piec kolejne 20 min. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i smarujemy pędzelkiem zanurzając go w wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 29.01.2017 17:12
smacznie tutaj.
JOANNA16 04.01.2016 11:40
pyszny chlebek))
gusia1000 14.12.2015 02:30
Swojski najlepszy.
Bernadeta1 12.12.2015 21:17
taki domowy to pyszności
Babeczka35 12.12.2015 19:35
Super chlebek:)
ben-ka 12.12.2015 19:32
Zakwas żytni, to ja mam ale może napisz ile jego dodałaś do chleba.....chętnie bym upiekła:)
Wiktoria29 12.12.2015 19:17
taki lubię najbardziej
sliwka 12.12.2015 18:50
Smaczniutki;)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat