Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia typ 720 30 dag
mąka pszenna typ 750 30 dag
woda 400 ml
sól 1,5 łyżeczki
siemię lniane
zakwas żytni

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, zakwas żytni oraz letnią wodę i wyrabiać ciasto, które następnie przełożyć do podłużnej blaszki. Rękę zwilżyć wodą i wygładzić wierzch ciasta, które następnie posypać siemieniem lnianym. Ciasto w blaszce przykryć ściereczką i odstawić na 5 h w ciepłe miejsce. Piec w temp. 200 st przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st i piec kolejne 20 min. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i smarujemy pędzelkiem zanurzając go w wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 29.01.2017 17:12
smacznie tutaj.
JOANNA16 04.01.2016 11:40
pyszny chlebek))
gusia1000 14.12.2015 02:30
Swojski najlepszy.
Bernadeta1 12.12.2015 21:17
taki domowy to pyszności
Babeczka35 12.12.2015 19:35
Super chlebek:)
ben-ka 12.12.2015 19:32
Zakwas żytni, to ja mam ale może napisz ile jego dodałaś do chleba.....chętnie bym upiekła:)
Wiktoria29 12.12.2015 19:17
taki lubię najbardziej
sliwka 12.12.2015 18:50
Smaczniutki;)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak