Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - żytni

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia 70 dag
mąka pszenna 1,20 kg
drożdże 10 dag
sól 1 łyżka
woda 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - żytni

Kroki postępowania

1
Z mąki żytniej drożdży, soli i przegotowanej wody zrobić zaczyn i pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Chleb pszenno - żytni foto
2
Na drugi dzień do zaczynu wsypać mąkę pszenną (typ 650) i wyrobić ciasto. Blaszkę obsypać mąką, wyłożyć równomiernie ciasto i odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenno - żytni foto
3
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 2godz.. Pokroić po ostudzeniu.
Krok 3 - Chleb pszenno - żytni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 19.08.2016 11:16
bardzo ladnie wyglada. swojski chlebek jest najlepszy:-)
Ela15 20.12.2015 13:06
pyszny chlebek
mirosława4 15.11.2015 15:36
domowy najlepszy
MałaMi89 22.10.2015 23:04
Na śniadanie uwielbiam domowe chleby :) a ten bym zjadła.. sam :) nawet bez masła ;)
Bernadeta1 22.10.2015 21:37
Chlebkiem zapachniało aż u mnie, musi być pyszny
anemon 22.10.2015 20:34
Piękny chleb upiekłaś.
adelajda 22.10.2015 19:17
Dobry chlebek :)
RenataZ-et 22.10.2015 19:17
lubię taki domowy chlebuś
krokus 22.10.2015 19:06
Pyszny domowy chlebek
Habibi 22.10.2015 17:54
pyszny chlebuś :)
agaK. 22.10.2015 17:35
Świetny, ja właśnie robię zakwas żytni drugi dzień dokarmiam i zrobię na zakwasie, tylko chcę trochę ciemniejszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak