Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno ryżowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej typ 500 500 g
letniej wody 350 g
cukru 1 łyżka
soli 1,5 łyżeczka
świeżych drożdży 40 g
olej 5 łyżka
ryż ugotowany 2 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno ryżowy

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem a potem wlać wodę, olej, dodać sól i wymieszać. Potem wsypać mąkę i ryż i wyrobić ciasto.
Krok 1 - Chleb pszenno ryżowy foto
2
Ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić.
Krok 2 - Chleb pszenno ryżowy foto
3
Foremkę podłużną o wymiarach 14 x 23 cm wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto, lekko wyrównać powierzchnię. Znowu zakryć tym razem blaszkę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenno ryżowy foto
4
Wyrośnięte ciasto na chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut
Krok 4 - Chleb pszenno ryżowy foto
5
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.'
Krok 5 - Chleb pszenno ryżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 03.06.2013 21:06
WOW! Ale ciekawy wypiek :) Koniecznie będę musiała kiedyś taki chlebuś zrobić!
agnieszka214 03.06.2013 17:02
cikeawy pomusł
Janina 03.06.2013 16:53
Z ryżem chleba nie piekłam ;)ciekawy i smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak