Chleb pszenno-razowy (drożdże)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gramów
  • mąka pszenna razowa

    180 gramów
  • woda letnia

    200 mililitrów
  • mleko

    100 mililitrów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    12,5 g
  • olej

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-razowy (drożdże) foto
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą i cukrem. Odstawić na 15 minut. Przygotować resztę składników i wlać do tego zaczyn.
Krok 2 - Chleb pszenno-razowy (drożdże) foto

Ciasto wyrobić (około 10 minut) i odstawić do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrobić i włożyć do foremki. Znów odstawić, aż ciasto wyrośnie.

Krok 3 - Chleb pszenno-razowy (drożdże) foto

Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 20.01.2014 09:47
wspaniały domowy chlebek
Klausia 09.10.2013 17:47
wygląda podobnie do mojego obecnego ;)
ONY_za_kare 11.09.2013 11:28
śliczny chlebuś!
gusia1000 05.09.2013 17:46
Swojski najlepszy.
caralajna 02.09.2013 07:36
uwielbiam domowy chleb
gosia56 30.08.2013 19:52
napewno super chlebuś
Alex_M 30.08.2013 13:10
piękny Ci wyszedł! :)
iziona 29.08.2013 22:06
Chleb wygląda rewelacyjnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat