Chleb pszenno owsiany Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś mam dla Was kolejny przepis na chleb. Uwielbiam takie chleby, które mają mega chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Od jakiegoś czasu piekę chleby w naczyniu żaroodpornym i chyba to, że piecze się chleby najpierw pod przykryciem jest sekretem tej pięknie popękanej skóry.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka owsiana

    250 gramów
  • mąka pszenna typ 500

    250 gramów
  • mąka pszenna typ 750

    250 gramów
  • woda ciepła

    2 szklanki
  • drożdże suche

    8 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać. Potem wsypać mąki, cukier i sól oraz wlać olej i wyrobić ciasto. Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto składać na 3 kilka razy i uformować bochenek. Oprószyć go mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni. Gdy piekarnik się zagrzeje szybko, ale uważając włożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat