Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-owsiany z ziołami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
mąka owsiana 100 gram
drożdże świeże 25 gram
woda ciepła 1/2 szklanki
maślanka 1/2 szklanki
olej rzepakowy 2-3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
tymianek duża szczypta
oregano duża szczypta
mleko do posmarowania wierzchu
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-owsiany z ziołami

Obie mąki mieszamy z solą i ziołami. Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy cukier i wlewamy 3-4 łyżki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy maślankę, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
Formę o wymiarach 11x22 cm smarujemy olejem. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze i przekładamy do formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy po wierzchu mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 55 minut, po czym sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 15.10.2014 18:59
domowy chleb jest najpyszniejszy!
Ania96 15.10.2014 16:34
muszę zrobić bo domowy chleb najlepszy a ten w dodatku jest zdrowszy od innych
Motorek 15.10.2014 16:06
Lubię taki domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak