Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    230g ugotowana
  • woda

    400 g
  • cukier

    1 łyzeczka
  • drożdże

    15 g
  • mąka orkiszowa

    300g typ 2000
  • mąka pszenna

    200g typ 650
  • masło

    2 łyzeczki
  • sól

    1 czubata łyżeczka
  • sezam

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką foto
Do misy robota wrzucić obie mąki, sól i ugotowaną (na sypko, użyłam pozostałej z obiadu) kaszę jaglaną.
Krok 2 - Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką foto

W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać do misy. Wlać rozpuszczone masło i zagnieść jednolite ciasto,
Krok 3 - Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką foto
włączyć prędkość 3 i zagniatać 3 minuty.
Krok 4 - Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką foto

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Krok 5 - Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką foto
Następnie zagnieść ponownie, uformować podłużny bochenek, przełożyć do formy (duża keksówka). Zwilżyć wodą, posypać sezamem i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Krok 6 - Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką foto

Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 minut.
Krok 7 - Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką foto

Chlebek wyjąć z formy i papieru, wystudzić na kratce i pokroić na kromki

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 25.04.2014 21:07
w składnikach *
Aannkaa82 25.04.2014 20:56
Super chlebek i widzę że mąka orkiszowa pojawiła sie w ksładnikach :)
ben-ka 24.04.2014 10:13
Z chęcią bym spróbowała:)
dwa pokoje z kuchnią 24.04.2014 08:46
piękne zdjęcia, przepis super :) dziś testuję :)
norweska20 24.04.2014 00:08
domowy wypiek- kasza, mąka orkiszowa ..samo zdrowie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat