Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno jaglany na zakwasie Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki główne

mąka 150 g jaglana
mąka pszenna 450 g typ 750
zakwas pszenny 250 ml z mąki typ 1850
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda ciepła 400 g

dodatkowo

białko 1 szt
woda 1 łyżka
ziarna 1 łyżka złoty len

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno jaglany na zakwasie Zewy


Do misy robota wlać wodę, dodać zakwas i cukier i wymieszać.
Jeżeli zakwas jest młody można dodać odrobinę drożdży.
Potem wsypać obie mąki wymieszane z sola i wyrabiać ciasto hakiem 10 minut.
Naczynie zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Może to zająć kilka godzin.
Gdy podwoi objętość przełożyć ciasto do wysmarowanego olejem i wysypanego mąką garnka ceramicznego, zakryć folią i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ciasto posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną wody i posypać złotym lnem.
Chleb piec 15 minut w 220 stopniach a potem 45 w 200 ( w zależności od piekarnika /)
Upieczony wystudzić na kratce i dopiero wtedy kroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.03.2016 07:24
kusząca propozycja
Monika-twin 01.03.2016 22:32
Zdrowy chlebek.
justynkag 01.03.2016 21:48
Super! Jeszcze z mąki jaglanej nie miałam okazji robić. Jestem bardzo ciekawa smaku
Malinka 01.03.2016 18:53
Wiadomo, domowy chlebuś najlepszy!
Renata9 01.03.2016 18:22
Smaczny chlebek
ilka01 01.03.2016 14:43
pyszny domowy
slodkieniebo 01.03.2016 13:32
Lubie takie domowe pieczywo :)
Bernadeta1 01.03.2016 11:33
pyszny chlebek
Benita 01.03.2016 10:44
Cudny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak