Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - jaglany na zakwasie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

zakwas żytni 70 gram
mąka pszenna 300 gram typ 2000
woda 300 mililitr

PRZYGOTOWANIE MĄKI JAGLANEJ

mąka 100 gram / jaglana
woda 100 mililitr / wrząca

CIASTO WŁAŚCIWE

zaczyn chlebowy 670 gram
mąka 200 gram / zaparzona mąka jaglana
mąka pszenna typ 650 500 gram
woda 250 gram
sól 1,5 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżka
Syrop: 1 łyżka / sosnowy

DO POSYPANIA

sezam 2 łyżki

Porada

*syrop sosnowy można zastąpić miodem

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - jaglany na zakwasie

Kroki postępowania

1
Mąkę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin.
Krok 1 - Chleb pszenno - jaglany na zakwasie foto
2
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.

Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 11x30 cm i odstawić do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać ziarnami sezamu i naciąć ostrym nożem.
Krok 2 - Chleb pszenno - jaglany na zakwasie foto
3
Wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec 15 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Krok 3 - Chleb pszenno - jaglany na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 13.10.2015 08:44
uwielbiam zapach domowego chleba :)
Smaczna_B 11.10.2015 17:44
wspaniale wyszedł
anemon 09.10.2015 14:20
Dziękuję i koniecznie "nakarm" zakwas.
anemon 09.10.2015 14:18
Możesz to zmienić, bo pieczenie chleba nie jest wcale trudne, zawsze chętnie pomogę.
Wiktoria29 08.10.2015 21:04
świetnie wyszedł, chętnie bym skubnęła
dom-agi 08.10.2015 18:56
Apetyczny chlebek!
Habibi 08.10.2015 09:07
a chlebuś absolutnie cudny :))))
Habibi 08.10.2015 09:06
właśnie sobie przypomnialam, że mój zakwas woła "jeść" :)
Krystyna32 08.10.2015 08:53
smaczny chleb
ben-ka 08.10.2015 08:51
Ja chleba nie piekę, ale chętnie jem taki swojski:)
norweska20 07.10.2015 23:41
Smakowity wypiek
patryska76 07.10.2015 22:56
znakomity!
anemon 07.10.2015 22:17
Ten chleb też jest na żytnim zakwasie. Życzę Ci powodzenia i udanych bochenków.
Rogalik 07.10.2015 22:17
smaczny chlebek
Iwusia 07.10.2015 21:52
zdrowy chlebuś
Ania321 07.10.2015 21:17
Przepyszny chlebek :)
agaK. 07.10.2015 21:15
Właśnie 15 minut temu nastawiłam zakwas ale żytni i będę pierwszy raz piec chleb:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak