Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    pełnoziarnisty 500g
  • woda ciepła

    700 ml
  • sól

    1 łyżka
  • mąka pszenna typ 450

    600 g
  • mąka gryczana

    pełnoziarnista 200g
  • otręby pszenne

    50 g
  • otręby

    gryczane 50g
  • otręby żytnie

    50 g
  • siemię lniane

    złociste 50 g
  • Kminek cały Prymat

    pełna łyżeczka
  • smalec

    do foremek
  • otręby pszenne

    do foremek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
Do garnka wlać aktywny pełnoziarnisty zakwas żytni dokarmiony 8-12 godzin wcześniej - musi wyraźnie pracować.
Krok 2 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
Wsypać mąkę pszenną tortową oraz gryczaną pełnoziarnistą.
Krok 3 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
Dodać otręby żytnie, gryczane i pszenne, nasiona kminku, sól oraz złocisty len.
Krok 4 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
Dolać ciepłą wodę.
Krok 5 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
Wyrabiać mikserem ok.5 minut, po czym odstawić na 20-30 minut, aby ciasto odpoczęło. Ponownie miksować ok.5 minut.
Krok 6 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
Dwie średnie keksówki natłuścić smalcem i posypać pszennymi otrębami.
Krok 7 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
Przełożyć ciasto do przygotowanych foremek, każdą włożyć do torebki foliowej i ustawić w piekarniku nagrzanym do ok.40-50*CC z włączonym światełkiem.
Pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin - czas zależny jest od mocy zakwasu.
Zdarza się, że ciasto po 2-3 godzinach wyrasta do brzegu foremki, ale czasem proces ten trwa nawet 8-9 godzin.
Krok 8 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto
Kiedy ciasto wypełni foremki trzeba je spryskać wodą.
Piekarnik nastawić na 250*C i włączyć grzałkę dolną i górną.
Na dno piekarnika wstawić foremkę z wodą i spryskać też wnętrze nagrzanego piekarnika.
Foremki z ciastem ustawić na kratce umieszczonej dość nisko, natychmiast po zamknięciu piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180-190* i piec godzinę.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, wyjąc naczynie z wodą i od razu wyjąć bochenki z foremek na kratkę - pozostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Spoko 01.10.2015 08:48
wspaniały chlebek
jagoda5913 30.09.2015 00:49
pyszny chleb
Babeczka35 29.09.2015 18:44
Fajny chlebek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat