Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb przenno żytni

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 2 duże łyżki
mąka żytnia razowa 90 gram
woda 100 ml

Ciasto właściwe

zaczyn chlebowy j.w
mąka pszenna razowa 200 gram
mąka żytnia razowa 100 gram
woda 250 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Porada

Przepis jest na jeden chleb.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb przenno żytni

Zaczyn mieszamy jak w przepisie i odstawiamy na 8 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy składniki z ciasta właściwego , przekładamy masę do keksówek i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 godziny aż ciasto wyrośnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni grzanie góra dół i wyrośnięte ciasto wstawiamy, po 5 minutach pieczenia obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 50 minut.
Po 30 minutach pieczenia otwieramy na chwilę piekarnik i smarujemy chleb wodą. To samo robimy kiedy wyjmiemy chleb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.10.2016 12:01
dobry chlebek
IwonaKa 10.01.2016 20:19
pyszny,domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak