Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb przenno - żytni

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 800 g
mąka żytnia 200 g
woda letnia 3 szklanki
cukier 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
pestki słonecznika 1/4 szklanki
pestki dyni 1/4 szklanki
siemię lniane 1/4 szklanki
zakwas żytni 1/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki do wysypania formy
tłuszcz do formy 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb przenno - żytni

Kroki postępowania

1
Mąki obie zmieszać i przesiać do miski .
Krok 1 - Chleb przenno  - żytni  foto
2
Dołożyć pestki słonecznika , pestki dyni , sól , cukier i siemię lniane.
Krok 2 - Chleb przenno  - żytni  foto
3
Wlać gotowy zakwas żytni i wolę letnią .
Krok 3 - Chleb przenno  - żytni  foto
4
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 1 -2 godzin pod przykryciem aby wyrosło .
Krok 4 - Chleb przenno  - żytni  foto
5
Po dwóch godzinach odpowietrzyć ciasto i wymieszać ,przełożyć do formy i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
Krok 5 - Chleb przenno  - żytni  foto
6
Gdy chleb wyrośnie wstawić do piekarnika i piec w 190 stopni około godziny . Upieczony wystudzić i później dopiero kroić .
Krok 6 - Chleb przenno  - żytni  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 19.07.2016 14:07
Wygląda na bardzo smakowity:)
adelajda 28.06.2016 13:22
Domowe pieczywo najsmaczniejsze
Ela427 13.06.2016 19:41
pyszny chlebek
Renata9 12.06.2016 21:52
Smaczny chlebuś
agnieszka214 12.06.2016 21:04
Nie ma jak domowy chleb
Urszula Świeca 12.06.2016 18:38
Uwielbiam swojskie chlebki, pyszny.))
gosia56 12.06.2016 17:30
Na pewno pyszny chlebuś;)
KORAL 12.06.2016 15:55
Pyszny chlebek, swój najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak