Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pita pszenno-żytni
Wyrabiamy przez 5 minut ciasto. Ma być jędrne, gładkie i lekko kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce ok 24 C do wyrośnięcia przez ok 30 minut powinno podwoić objętość.
Ciasto dzielimy na 6 równych części, robimy kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy placki o 5mm grubości. Placki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C i wkładamy blachę, na której będziemy piekli chlebki.
Lekko wyrośnięte chlebki przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy ok 7 minut. Chlebki dosłownie rosną w oczach :)
Żeby chlebki nie były za twarde to ich za mocno nie rumienimy. Ja na moich miałam dosłownie tylko odrobinę rumieńca :)
Chlebki rozcinamy i faszerujemy dowolnymi składnikami.
Upieczone chlebki możemy wystudzić i zamrozić.