Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pita pszenno-żytni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 115 g
drożdże świeże 15 g
woda 120 ml
sól 1 szczypta
mąka żytnia 100 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pita pszenno-żytni

W misce mieszamy dwa rodzaje mąki, sól. Dodajemy drożdże wymieszane z wodą i olej.

Wyrabiamy przez 5 minut ciasto. Ma być jędrne, gładkie i lekko kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce ok 24 C do wyrośnięcia przez ok 30 minut powinno podwoić objętość.

Ciasto dzielimy na 6 równych części, robimy kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy placki o 5mm grubości. Placki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C i wkładamy blachę, na której będziemy piekli chlebki.

Lekko wyrośnięte chlebki przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy ok 7 minut. Chlebki dosłownie rosną w oczach :)

Żeby chlebki nie były za twarde to ich za mocno nie rumienimy. Ja na moich miałam dosłownie tylko odrobinę rumieńca :)

Chlebki rozcinamy i faszerujemy dowolnymi składnikami.

Upieczone chlebki możemy wystudzić i zamrozić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 15.03.2013 10:39
Super Ci wyszły.
kasia-gotuje.pl 04.03.2013 18:36
Ja właściwie nigdy nie robię zaczynu z drożdży. Jedynie wtedy gdy nie jestem pewna co do świeżości drożdży, lub jeśli w cieście znajduje się tłuszcz.
caralajna 26.01.2013 07:50
ładnie wyglądają
Andrzej8 24.01.2013 21:18
fajne napewno wypróbuje
Ola1984 24.01.2013 12:22
Super, ale czy nie trzeba robić zaczynu z drożdży?
Anna133 24.01.2013 11:56
ciekawe , napewno spróbuję
babajaga1969 24.01.2013 11:54
lubię takie wypieki - im mniej składników, tym zapach bardziej swojski - smaczne :)
Simeo 24.01.2013 10:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak