Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni.
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,mlekiem i mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
2.Do mąki dodajemy sól,olej,pestki dyni,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3.Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
4.Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Studzimy,kroimy i podajemy.