Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pełnoziarnisty z kefirem i płatkami owsianymi

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 1 szkl.
woda 1 szkl. ciepła
sól 10 g
drożdże 50 g
cukier 1 łyżeczka
mąka pełnoziarnista 3 szkl.
otręby żytnie 2 łyżki
otręby pszenne 1 łyżka
otręby owsiane 1 łyżka
płatki owsiane 3-4 łyżki
len 2 łyżki
miód 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pełnoziarnisty z kefirem i płatkami owsianymi

Kroki postępowania

1
Do miski wlać kefir o temperaturze pokojowej, dodać sól i miód - wymieszać do rozpuszczenia i połączenia.
Krok 1 - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i płatkami owsianymi foto
2
Drożdże pokruszyć i połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem - mieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły. Wlać do kefiru.
Krok 2 - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i płatkami owsianymi foto
3
W osobnym naczyniu połączyć mąkę, płatki owsiane, otręby oraz siemię lniane.
Krok 3 - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i płatkami owsianymi foto
4
Do płynnej mieszanki wsypać połączone suche składniki i szybko wymieszać mikserem.
Krok 4 - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i płatkami owsianymi foto
5
Gotową masę przełożyć od razu do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki, wyrównać powierzchnię i kilka razy uderzyć spodem foremki o blat, aby ciasto równomiernie ułożyło się w środku.
Ja piekłam chleb w formie silikonowej, która nie wymaga natłuszczenia ani posypywania.
Krok 5 - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i płatkami owsianymi foto
6
Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, włączyć dolną grzałkę i ustawić termostat na 180-190*C - bez termoobiegu! Piec przez 80-90 minut.

Upieczony chleb ostrożnie wydobyć z foremki i odłożyć na kratkę do zupełnego ostygnięcia.
Krok 6 - Chleb pełnoziarnisty z kefirem i płatkami owsianymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.06.2013 15:02
Mam dla Was radę odnośnie pieczenia chleba w silikonowych keksówkach - ciasto podczas wzrostu rozpycha miękką foremkę na boki, co powoduje, że gotowy bochenek jest zdeformowany. Dlatego ja taką silikonową foremkę umieszczam w tradycyjnej blaszanej keksówce, której sztywne ścianki utrzymują wszystko na miejscu.
Alex_M 22.06.2013 11:08
uwielbiam domowy chlebek!
Konczi 21.06.2013 16:52
uwielbiam domowe wypieki, cudnie wygląda
Monika-twin 21.06.2013 16:30
ale extra przepis,musze spróbowac
Zdzisław 21.06.2013 15:50
domowy chleb, wspaniały i zdrowy
iwi 21.06.2013 13:29
Samo zdrowie
Habibi 21.06.2013 13:01
Cukier jest pożywką dla drożdży (dlatego jest w ilości symbolicznej), ale chyba fruktoza zadziała w podobny sposób :) Miód natomiast nadaje lekko słodkiego posmaku, jednak nie jest konieczny.
zielonamorelka 21.06.2013 12:29
czy miód jest tu niezbędny?bo chętnie bym go odrzuciła,a cukier zamieniła na fruktozę i piekła taki chlebek:D muszę spróbowaćniebawem
Rafał3 21.06.2013 12:23
wyśmienite danie
Boska_Agatka 21.06.2013 12:21
paluszki lizać mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak