Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 200 gram mąki razowej
mąka żytnia 200 gram mąki razowej
zakwas żytni 0,5 szklanki
woda letnia 0,5 litra
płatki orkiszowe 0,5 szklanki
słonecznik ziarna 3 łyżki
siemię lniane 3 łyżki
ksylitol 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Porada

Pyszny mięciutki chleb pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i lnu, idealny dla diabetyków.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.01.2017 07:32
Pyszny chlebek Ci wyszedł:)
jagoda5913 16.01.2017 01:08
super chlabek
ilka01 16.01.2017 00:17
domowy chleb, pyszności :)
bertpvd 15.01.2017 22:17
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak