Chleb pełnoziarnisty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    350 g pszenna
  • mąka pszenna

    100 g chlebowa
  • zakwas do chleba

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pełnoziarnisty foto
Zakwas* wymieszać z wodą (100 ml), dodać do mąk, wymieszać składniki w naczyniu az do połączenia się.

* użyłam zakwas pszenny
Krok 2 - Chleb pełnoziarnisty foto
A następnie przenieść się na stolnicę i podsypując odrobiną mąki wyrobić gładkie ciasto.W połowie wyrabiania dodać sól. Przykryć je ściereczka lub folią i pozostawić na 1h
Krok 3 - Chleb pełnoziarnisty foto
po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt i złożyć krótsze brzegi do środka
Krok 4 - Chleb pełnoziarnisty foto
obkręcić o 90 stopni i ponownie złożyć brzegi do środka, tak złożone ciasto pozostawić na 1h, a następnie powtórzyć składanie i ponownie pozostawić przykryte na kolejną 1h
Krok 5 - Chleb pełnoziarnisty foto
Po tym czasie rozwałkować i zwinąć w rulonik formując podłużny bochenek.
Krok 6 - Chleb pełnoziarnisty foto
Przykryć folią spożyczą i zostawić na 1,5-2 h do wyrośnięcia
Krok 7 - Chleb pełnoziarnisty foto
Po tym czasie rozgrzać piekarnik na maximum ( u mnie 250 stopni), zrobić kilka nacięć na wierzchu bochenka, gdy piekarnik sie nagrzeje na jego dno wrzucić kilka kostek lodu lub spryskać scianki wodą, wstawić chleb i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 225-220 i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, a następnie uchylić troszkę drzwiczki piekarnika, zmniejszyc temp. do 180 i suszyć chlebek jeszcze 5-10 minut, po tym czasie wyjąć chleb i ostudzic przed krojeniem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia.s 10.11.2014 08:01
Uwielbiam czytać Pani przepisy:)
cris04 03.10.2014 23:09
Taki chlebek lubię najbardziej!
Renata9 03.10.2014 09:35
uwielbiam takie chlebki
Janina 02.10.2014 23:39
Swojski najlepszy;)
anemon 02.10.2014 20:22
Profesjonalna robota, piękny chleb.
pajbek 02.10.2014 20:22
Pyszny chlebek :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat