Chleb pełnoziarnisty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    750 gram
  • maślanka

    1 litr
  • drożdże

    50 gram
  • twarożek

    400 gram
  • sól

    3 łyżeczki
  • miód

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    150 gram
  • kasza jaglana

    150 gram
  • słonecznik łuskany

    1 garść
  • pestki dyni

    1 garść
  • otręby żytnie

    60 gram
  • mąka pełnoziarnista

    450 żytnia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki wlać maślankę, dodać pokruszone drożdże, twarożek, miód, sól, otręby, płatki owsiane, kaszę, pestki słonecznika i dyni. Dokładnie razem wymieszać. Zagnieść ścisłe ale elastyczne ciasto /dodać trochę mąki jeśli jest zbyt luźne/. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Potem ciasto wyrobić dając do formy i ponownie przykryć do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wierzch ciasta posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi. Piec przez ok. 50 minut na dolnym poziomie piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 25.06.2013 09:51
musze spróbować to zrobić :)
Luka Li 09.06.2013 23:01
Wygląda bardzo apetycznie:)
Olga_SK 06.06.2013 19:50
piękny chlebek!
Ewa104 06.06.2013 18:45
Bardzo apetycznie wygląda.
antka91 06.06.2013 18:29
domowy chleb rządzi!
bogusia19 06.06.2013 14:53
pycha chlebek
kasienka23 06.06.2013 14:44
domowy zawsze najlepszy!
jasiek 06.06.2013 13:01
pyszny taki domowy
2milutka 06.06.2013 12:27
na pewno pachnący i pyszny:)
Juleczka20 06.06.2013 12:22
pyszny domowy chlebuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat