Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pełen migdałów

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 200 g
mąka orkiszowa typ 2000 200 g
zakwas żytni 8 łyżek
migdały 100 g
siemię lniane 3 łyzki
sól 2 łyżeczki
woda

Porada

Domowy chleb żytnio orkiszowy z dodatkiem lnu oraz migdałów na domowym, zytnim zakwasie. Pyszny i nie tak trudny do przygotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pełen migdałów

Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, zakwas, migdały całe, len oraz tyle wody, by po wymieszaniu wszystkiego ciasto miało konsystencję gęstej smietany. Miske przykrywamy i zostawiamy na blacie w kuchni na noc.

Następnego dnia do zaczynu wsypujemy orkiszową razową i dolewamy tyle wody, by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki 30x10 - spryskujemy wodą.

Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 3 godzin). Pieczemy godzinę w 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 16.03.2016 20:22
pyszności ;)
dorota20w 04.03.2016 12:18
dziękuję :)
wyattearp 04.03.2016 08:48
musi być pyszny
Iwusia 03.03.2016 22:56
ten chleb jest wspaniały
norweska20 03.03.2016 22:55
ciekawy chlebek
Mama niejadka 03.03.2016 21:27
Super chlebek
Kolorowa 03.03.2016 17:40
Super skład !
dorota20w 03.03.2016 17:08
dziękuję :)
Madzai 03.03.2016 16:50
Ale super :)
RenataZ-et 03.03.2016 16:38
uwielbiam takie domowe pieczywo
Motorek 03.03.2016 15:56
smaczny chlebek
Katrina.u 03.03.2016 15:46
ciekawe połączenie :))
2milutka 03.03.2016 15:21
Przepysznie wygląda
Grazyna0211 03.03.2016 15:16
smaczny chlebek
dom-agi 03.03.2016 15:06
Ciekawy pomysł!
Agnieszka-87-25 03.03.2016 14:33
swietny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak