Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb paprykowo-kminkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Chleb

mąka pszenna 2 i 1/2 szkl
otręby żytnie 3 łyżki
woda letnia 1 i 1/2 szkl
drożdże suche 7 g
sól 1 płaska łyżeczka
cukier szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat szczypta

Dodatkowo

woda letnia 1 łyżka
mleko 1 łyżka

Porada

Początkowo ustawiamy piekarnik na grzałkę dolną, 10-15 minut przed końcem na góra-dół, aby się ładnie zrumienił.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb paprykowo-kminkowy

Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy wgłębienie i wlewamy letnią wodę, mieszamy z otrębami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce do keksówki). Wierzch smarujemy wodą zmieszaną z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.01.2015 21:27
super przepis :)
Jagódka77 30.12.2014 13:48
ciekawy przepis
gosia56 16.12.2014 16:29
na pewno smaczny chlebek
Skotka 16.12.2014 16:27
Bardzo ładny:)
Agnieszka-87-25 16.12.2014 15:54
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak