Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy z mieszanki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 gram
cukier brązowy 1 łyżeczka
Dodatki:
siemię lniane 2 łyżki
sezam 2 łyżki
otręby 2 łyżki
płatki owsiane 2 łyżki
oraz:
mąka razowa do obsypania blachy
woda do spryskania chleba
woda 1 i 1/3 (ciepła)
chleb orkiszowy 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy z mieszanki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy na papkę z cukrem, dodajemy 1/3 szklanki wody i 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
Krok 1 - Chleb orkiszowy z mieszanki foto
2
Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i wodę - mieszamy drewnianą łyżką.

Stolnicę podsypujemy mąką (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne).

Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
Krok 2 - Chleb orkiszowy z mieszanki foto
3
Następnie zagniatamy ciasto i formujemy chleb, przekładamy do blaszki obsypanej mąką, spryskujemy wodą i posypujemy sezamem lub innym dodatkiem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.

Od czasu do czasu spryskujemy chleb wodą. Gdy chleb wyrośnie spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w 220 stopniach przez około 40 minut.
Krok 3 - Chleb orkiszowy z mieszanki foto
4
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)
Krok 4 - Chleb orkiszowy z mieszanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak