Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    100 gram
  • mąka pszenna

    300 gram
  • mąka żytnia

    100 gram
  • zakwas żytni

    150 gram
  • kasza gryczana

    100 gram
  • woda

    300 gram
  • drożdże

    15 gram
  • sól

    1 łyżeczka
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąka orkiszowa typ 2000 - 100 g
mąka pszenna typ 750 - 300 g
mąka żytnia typ 720 - 100 g
aktywny zakwas żytni – 150 g
ugotowana kasza gryczana – 100 g
woda – 300 ml
świeże drożdże – 15 g
sól – 1 łyżeczka
czarnuszka – 1 łyżeczka

Dokarmiony 10-12 godzin wcześniej zakwas żytni wymieszać z wodą, drożdżami, mąką, solą i czarnuszką. Wyrobić długo i dokładnie ciasto mikserem. Odstawić na 15 minut.

Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę gryczaną i ponownie bardzo dokładnie wyrobić ciasto mikserem.

Ciasto przełożyć do miski spryskanej olejem, nakryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

Następnie uformować bochenek i przełożyć do foremki o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut do ponownego wyrastania.

Wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut z parą. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
anemon
Kasza gryczana jest zupełnie niewyczuwalna, a sprawia, że chleb jest wilgotny, ale nie jest zbity. Pozostaje świeży nawet na trzeci dzień po upieczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 15.10.2015 11:10
Chleba z kasza jeszcze nie próbowałam :)
ben-ka 17.08.2014 09:23
Zjadłabym z apetytem.
anemon 17.05.2014 21:30
Bardzo Wam dziękuję.
caralajna 08.05.2014 06:53
nie ma to jak domowy chleb na zakwasie... miodzio :)
Alex_M 02.05.2014 13:38
Anemon, chleb wyszedł Ci cudnie! :):)
mysza75 01.05.2014 12:18
mega pyszny chlebek i jaki zdrowy do tego
Kejti 25.04.2014 19:21
Fajny chlebek :-)
anemon 25.04.2014 10:45
Basiu znam doskonale to uczucie, sama też nie mogłam się zabrać za zrobienie zakwasu, ale pomogło mi ciągle dopingowanie do jego zrobienia przez @Alex_M. I zrobiłam, a teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Trzymam kciuki i namawiam.
barbara11561 24.04.2014 12:14
Jeszcze z kaszą chleba nie piekłam,ale najpierw muszę zrobić swój zakwas.Już długo się zabieram za jego zrobienie,może Twój chlebek mnie zmobilizuje??
anemon 24.04.2014 12:13
Bardzo Wam dziękuję i oczywiście polecam przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat