Chleb orkiszowy z automatu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    250 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • płatki owsiane

    120 g
  • woda

    150 ml
  • mleko

    250 ml
  • olej

    20 ml
  • sól

    1-1,5 łyżeczki
  • brązowy cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    10 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb orkiszowy z automatu foto
W przypadku chleba z automatu ważna jest kolejność dodawanych składników.
Najpierw wlewamy płynne składniki chleba: wodę, olej i mleko.
Krok 2 - Chleb orkiszowy z automatu foto
Dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy składniki sypkie: mąka pszenna, orkiszowa. Na wierzch wysypujemy płatki owsiane. I na płatkach kładziemy drożdże.
Krok 3 - Chleb orkiszowy z automatu foto
Ustawiamy automat. Na program: pełnoziarnisty, waga 750 g, stopień wypieczenia 3. Orientacyjny czas zrobienia chleba 3,35 h. Po drugim mieszaniu wyjąć mieszadła.
Krok 4 - Chleb orkiszowy z automatu foto
Po upieczeniu jeszcze godzinę potrzymać w maszynie. Następnie wyciągnąć z formy i zostawić do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat