Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy pomidorowy z okarą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl.
woda 3-4 łyżki
miód 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat płaska łyżeczka
pomidory w proszku 1 łyżka
rozmaryn 1 lyżeczka
kolendra - natka suszona 1 łyżeczka
okara 1/2 szkl.
sok pomidorowy 1 szkl.
olej z pestek winogron 1 łyżka
otręby do formy
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
mąka orkiszowa 3 pełnoziarnista
mąka żytnia 4-5 pełnoziarnista
serwatka 1/2 (sojowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy pomidorowy z okarą

Kroki postępowania

1
W kilku lyżkach ciepłej wody rozpuścić suche drożdże.

W rondelku połączyć sok pomidorowy, serwatkę sojową, okarę, miód i olej.
Podgrzewać, stale mieszając - na końcu dodać przyprawy i zioła.
Temperatura mieszaniny powinna być niewiele wyższa od temperatury ciała.
Krok 1 - Chleb orkiszowy pomidorowy z okarą foto
2
Do miski wsypać po 2 szklanki mąki orkiszowej i tortowej oraz mąkę żytnią.
W środku zrobić dołek i wlać drożdże.
Na końcu dolać mieszaninę soku pomidorowego i okary.

Zarobić ciasto, przełożyć na oprószony mąką blat i zagniatać, podsypując pozostałą mąką, aż ciasto osiągnie sprężystą konsystencję.

Ponownie przełożyć ciasto do miski, posypać mąką orkiszową i nakryć ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Chleb orkiszowy pomidorowy z okarą foto
3
Brytfankę posmarować olejem i posypać otrębami.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować bochenek - włożyć do przygotowanej brytfanki i nakryć pokrywką.
Pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut, aż podrośnie.

Nagrzać piekarnik do 190*C.
Krok 3 - Chleb orkiszowy pomidorowy z okarą foto
4
Nakrytą brytfankę włożyć do nagrzanego piekarnika na 20 minut - następnie odkryć.
Piec kolejne 40 minut.
Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku na 10-15 minut, następnie wyjąć chleb na kratkę i ostudzić.
Krok 4 - Chleb orkiszowy pomidorowy z okarą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 31.08.2012 21:02
na pewno zdrowy
chelsi 25.08.2012 22:35
lubię takie
Megi 10.08.2012 17:31
super
Megi 10.08.2012 17:31
super
Habibi 06.08.2012 18:44
Serdecznie zapraszam do korzystania z moich przepisów - każ dy znajdzie tutaj coś smacznego :)
Habibi 06.08.2012 18:42
Serdecznie zapraszam do korzystania z moich przepisów - każ dy znajdzie tutaj coś smacznego :)
iziona 02.08.2012 19:23
Chleb wyglada bosko
ziutula
ziutula 02.08.2012 09:51
domowy chleb to jest to...
EWI 02.08.2012 08:58
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak