Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy na zakwasie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 2,5 szklanki
woda 2 szklanki
płatki orkiszowe 1/2 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
siemię lniane 1/4 szklanki
pestki dyni 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
zakwas pszenny 180 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy na zakwasie

Wszystkie składniki na chleb mieszamy w misce aż powstanie gęste ale lejące ciasto. Powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć się powietrza z dna formy). Ciasto z wierzchu posypujemy otrębami i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 04.02.2016 11:17
Świetny orkiszowy chleb
Anna133 03.02.2016 18:54
wygląda wspaniale
Wacław 03.02.2016 18:24
pyszny ,zdrowy chlebek
Jadwiga/Jaga85 03.02.2016 16:58
REWELACYJNY!
ilka01 03.02.2016 13:51
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak